Den tekniska utrustningen kräver mindre yta

Vi förbrukar teknik allt snabbare och det är något som tynger på miljön. Något som även det återvinns är gamla kontorsmöbler.

söka jobbI ett tidigare inlägg skrevs det om hur det kan vara smart att panta sin lur, det vill säga att återvinna den i stället för att slänga den. När du återvinner sparar du både på miljön och din plånbok, du kan nämligen få pengar i vissa fall.

I en artikel i Sveriges Radio går det att läsa om hur kontorslandskapen förändras runt om i landet. Arbetsytorna minskas och kontor ersätts med kontorslandskap för att spara utrymme. Det blir även så att gamla kontorsmöbler rensas ut, eftersom våra möbler i dag ser så pass mycket olika ut. Både ytmässigt och ergonomiskt. I dag vill vi ha höj- och sänkbara skrivbord så att vi kan välja om vi vill stå upp eller sitta ner när vi arbetar. Vi vill inte ha ett fast, brett bord i furu, som måhända är ganska charmigt, men inte så ergonomiskt och inte så smidigt.

Återvinner materialen

Det är dock svårt att bli av med gammalt möblemang, inget vill köpa gamla, slitna skrivbord. Det som återstår är att slå sönder dessa och återvinna de olika materialen. Några skänker bort möbler till organisationer, men desto fler skrotar. Eftersom den tekniska utrustningen blivit allt mindre, vi har inte längre stationära datorer utan bärbara, det betyder att vi inte behöver lika stora skrivbord och att vi dessutom kan arbeta från andra platser än från ett kontor. Kontorsutrymmena har minskat från 14-16 kvadratmeter till 8-9 kvadratmeter enligt en undersökning, detta om man jämgör med hur det såg ut på 70- och 80-talen.

Allt mindre kontorsytor per person i kombination med smidigare elektronik gör att myndigheter och institutioner rensar ut mängder av äldre, men hela, kontorsmöbler – Sveriges Radio