E-handelsplattformar allt viktigare för företag

Hur går det egentligen för H&M med deras digitala strategi? Har de tagit internet på allvar och varför syns de inte på de stora modeplattformarna på nätet?

 

En bra e-handelsplattform är essentiellt, ja avgörande, om man som klädhandel ska kunna växa och göra sig lönsam i dagens brus. En ledande leverantör av just e-handel är Vaimo.

 

Vikten av att ha en bra e-handelsplattform

 

Några som inte riktigt fattat galoppen är H&M. Som en global klädjätte verkar det som om koncernen ändå inte förstått vikten av att ha en smidig och lättillgänglig plattform och exponering online. Nu störtdyker aktien på börsen och vd för företaget menar att 2018 blir ett stort omställningsår för hela koncernen. I Svenska Dagbladet går det att läsa om hur hela 170 fysiska butiker runt om i Europa ska stängas. De butiker som får vara kvar ska vässas till och bli mer intressanta, förbättras för att helt enkelt locka kunder med nya koncept. Butiksmiljön ska bli mer inspirerande menar man från vd-håll. Ombyggnaderna i butik ska vidare ske under nästa år, 2019.

 

Det gäller att synas digitalt

H&M har som nämnt blivit kritiserade för att inte vara snabba på det digitala. Nu har man dock gjort det klart för sig att man vill börja sälja kläder på den kinesiska storplattformen Tmall, en plattform som drivs av jätten Alibaba. Sedan tidigare har man lanserat sitt andra varumärke Monki just där. Weekday, som också tillhör H&M säljs i stället på den tyska plattformen Zalando, som är ägd av svenska Kinnevik. Förvirrande och väldigt spretigt på det stora hela. Men varför H&M varit så långsamma på nätet är fortfarande en stor gåta för många. Vd:n själv menar att deras egen e-handelsplattform varit så stark att de inte har behövt haka på andra, större plattformar. Men i Kina är det helt omöjligt att synas utan att hoppa på Tmall, som är enormt dominerande på nätet. På Amazon syns man däremot inte, något som sägs vara ett strategiskt val. Vd säger i en artikel att de främst vill utveckla sina egna kanaler för att hitta sin egna väg till långsiktig lönsamhet.

 

I Dagens Media går det att läsa vidare om H&M:s kriser, med allt från börsfall till anklagelser från stora artister om rasism samt om vikande försäljningssiffror i butikerna. Frågan är fortfarande om klädmärken och jättekoncernen kommer att hämta sig från sin stora nedgång? Det återstår att se hur H&M vänder skeppet och hittar rätt väg. Mer om H&M går det att läsa om här.