En relation med Apple eller Samsung

Apples mobiltelefoner är verkligen någonting som delar folk i två olika läger – det är älskarna och hatarna. Vilka som står på den andra sidan? Ja, oftast är det Samsung-användare. Varför är det en så stor grej det här med mobiltelefoner, och varför bryr sig folk så mycket om det? 

Tidigare under hösten skrev vi om de två nya modeller av mobiltelefonen iPhone som kom ut på marknaden från tillverkaren Apple, och reaktionerna var många när de två mobilerna visades upp på presskonferensen. De som med hela sitt hjärta älskar Apple och är så trogna till varumärket att de aldrig skulle överge sina fruktmärkta telefoner blev lyriska och började direkt kolla ut en bra campingutrustning för att parkera sig först i kön utanför närmsta Apple store inför det att telefonen skulle släppas till försäljning. Men sedan fanns den stora kritiska skaran också där, de som tyckte att Apple inte alls gav oss något nytt, att det var ytterligare en finesslös telefon som kostade alldeles för mycket i förhållande till vad man får. Samsung plockar allt större del av marknaden och är den i särklass största mobiltelefontillverkaren, och det märks också eftersom de pumpar ut nya modeller i bra mycket högre takt än vad Apple gör. En del av den kritik som Apple-fans riktar mot de som är frälsta av Samsung är att telefonerna saknar det där lilla extra, och att det ständigt kommer nya modeller som inte är så mycket speciella än de tidigare. Kanske är det därför Apples produktsläpp är mycket mer spännande och intresserar fler, för de släpper sina modeller mer sällan och det blir mer hype inför produktsläppen.

Att vara trogen ett varumärke

Det är väldigt speciellt det här med varumärken i dagsläget, det är inte bara märket på de produkter iv köper, utan det är också någonting vi identifierar oss med och skapar en relation med. Vi ser ofta varumärken som personligheter, vi identifierar dem med olika roller i vårt liv. Det kan handla om:

  • Ett varumärke som är som en förälder. Det kan vara omvårdande, rådgivande och någonting som alltid finns där.
  • Ett varumärke som är ens bästa vän. Man förknippar varumärket med roliga saker och man har en relation där man både ger och tar från varandra.
  • Ett varumärke som är som en äkta hälft. Här är man ofta väldigt trogen och känner sig fäst vid sitt varumärke, man upplever obehag om man köper varor eller använder tjänster från konkurrerande varumärken.
  • Ett varumärke som är som ett syskon. Tryggt, finns alltid där, går alltid att falla tillbaka på utan att behöva känna någon skuld när man kanske inte haft kontakt med det på ett tag.

Tycker du det låter tokigt? Det kanske det är, men om du tänker efter så har du nog en form av mänsklig relation till några varumärken. Till exempel när du köper mat, om du har ett märke som du gillar kommer du leta efter det, och ibland kanske du hellre väljer att vara utan produkten än att köpa en motsvarande produkt från ett annat märke. Det här är vad som gör att Apple-fans och Samsung-fans blir så fästa vid sitt varumärke och deras produkter – för att man skapat en form av mänsklig relation till märket. Vem är du gift med?