Nya verksamheter med digital hjälp

Den digitala tekniken gör det enklare än någonsin tidigare att starta den där verksamheten som du länge har drömt om. Du behöver sällan göra särskilt stora inköpa. Ofta räcker det med en dator och en surfplatt, och det kanske du redan har. Med några få tillbehör är du sedan igång.Gammalt bibliotek på landet

Drömmer du om att öppna ett kafé? Vill du sälja dina egendesignade smycken på marknader, och kanske också på nätet? Eller bor du i en by där biblioteket har lagt ned, men där böckerna finns kvar? Dessa tre scenarion är bara några av alla de exempel som finns på situationer där den digitala tekniken kan hjälpa dig att realisera din dröm.

  • Om biblioteket har stängt, men det finns böcker att låna ut, och personer som kan tänka sig att driva verksamheten på frivillig basis, behövs inte särskilt mycket för att öppna det igen. Med en streckkodsläsare och en etikettskrivare från Applog, och en dator, är ni snart igång igen. Ni kan också inspireras av pop up-biblioteken som finns i bl.a. Umeå och Grums. Läs mer om dem här.
  • Drömmer du om att öppna ett kafé eller en butik? Du behöver inte investera i ett dyrt kassasystem. Idag finns det smidiga lösningar som bara kräver en uppkopplad surfplatta för att fungera, och som trots detta kan hantera flera olika betalmedel.Ett sådant system är Kaching. Läs mer om dem här.
  • Om du har en idé om att sälja något som du tror att många skulle vara intresserade av att köpa kan du öppna en egen webbutik, precis som kvinnan i den här artikeln. Du behöver inte säga upp dig från jobbet direkt, utan kan börja i liten skala. Om det visar sig att det går att tjäna pengar på din affärsidé kan du gå ned i arbetstid, och till slut kanske du kan leva helt och hållet på inkomsterna från webbshoppen. Om du å andra sidan inte kommer upp i de intäkterna kan du fortsätta att driva webbshoppen vid sidan om.

Som du märker finns det många uppslag. Det viktiga är inte att du väljer att göra slag i just någon av dessa idéer, det viktiga är att du realiserar just din idé.