Skydda sin identitet på nätet är viktigt

 Det kan inte ha undgått någon att ID-stöld är något som verkligen drabbat Sverige och svenskarna på nätet. Faktum är att identitetsstöld är det allra snabbast växande brottet i Sverige och hela var tredje minut visar undersökningar från Sifo att någon ID-kapas. Hur skyddar du dig egentligen?

 

Id-kapning kan handla om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling – som kan vara falsk eller stulen – och hämtar ut varan – Polisen

Den här identitetskapningen kan se ut på lite olika sätt men framförallt handlar det om att någon stjäl dina personuppgifter för att ta lån, boka resor, beställa saker på nätet, tecknar abonnemang och beställer kreditkort. Det vill säga – handlar saker i ditt namn. Det kan även vara så att din identitet används på falska körkort och pass så att ännu större brott begås. En mardröm som är både onödig och dyr att drabbas av, med MySafetys id-skydd för att skydda dig på nätet slipper du hela tiden bevaka din identitet på nätet utan kan låta experter sköta detta och få larm om någon risk finns att din identitet används. Smart va?

Skydda din identitet från att kapas på nätet

I Dagens Nyheter går det att läsa om hur du kan skydda dig på olika sätt. Bland annat gäller det att:

  • Spärra ändring av din postadress så att det krävs inloggning med Bank-id för att ändra din folkbokföringsadress
  • Skaffa en digital brevlåda för att brev från myndigheter inte kommer i obehörigas händer. Digitala brev går även att lista sig på hos banker så att känslig information inte kommer ut.
  • Aktivera notiser för Bank-id på din mobil så att du själv ser varje gång ditt Bank-id används.
  • Kolla alltid upp kreditupplysningar och läs vem det är som gjort kreditupplysningen. Tänk då igenom om du verkligen haft kontakt med det aktuella företaget, annars kan det vara någon annan som försöker använda dina personliga uppgifter för att ta ett lån eller beställa varor på kredit. Var alltså vaksam kring detta.
  • Lämna aldrig ut information på mail, även om mailet ser ut att komma från en myndighet eller ett företag.
  • Släng inte brev med känslig information i soporna hur som helst. Strimla dessa eller bränn upp det.

Det har varit rekordmånga id-kapningar under julen som gått och det är e-handeln som verkligen bäddat för tjuvarna enligt en artikel i Svenska Dagbladet. De senaste fem åren har köp med stulna uppgifter från kontokort ökat med hela 300 procent och under november förra året slog anmälningarna helt enkelt rekord. Ett tips är att stänga sina kort för internetköp i appar som inte stödjs av säkerhetsteknik som 3d secure. Många banker erbjuder sina kunder att stänga kort mellan olika internetköp. Det innebär visserligen att kortägaren måste öppna upp korten varje gång dessa ska användas på nätet, på ett manuellt sätt. Men om någon får tag i dina kortuppgifter blir det väldigt mycket mer byråkrati och problem att gå igenom så det kan kanske vara värt det i längden.